Culoarea deține puterea. Ea ne poate afecta stările de spirit, emoțiile și comportamentele. Poate fi și o sursă de informație. Deși reacția unei persoane la culoare poate rezulta din experiența personală, știința și psihologia culorilor susțin ideea că culorile au o semnificație comună folosită pe larg în toate domeniile.
Iată câteva dintre concluziile formate:
- Culoarea influențează 85% din deciziile cumpărătorilor.
- Aproximativ 62-90% din evaluarea produsului se bazează numai pe culori.
- Culoarea crește conștientizarea mărcii cu 80%.
Culorile se împart în trei mari categorii:
Culori calde
Aceastea includ roșu, galben și portocaliu și variații precum roz. Aceste culori evocă căldură datorită luminozității și legăturii lor cu soarele. În general, ele transmit optimism, entuziasm și pasiune.
Culorile reci
Acestea includ verde, albastru, și variațiile lor precum violetul. Aceste culori sunt considerate cool, deoarece sunt culori întâlnite în mod natural în natură și sunt cunoscute pentru efectul lor calmant.
Culorile neutre
Acestea includ maro, negru și alb, precum și variații precum griul. Adesea sunt împerecheate cu culori calde sau reci, dar sunt sofisticate pe cont propriu. Pot fi puternice și pure și sunt uneori denumite tonuri de pământ.
Mai jos am descris culorile de bază pentru a intra în semnificația și mesajul acestora.
1. Roșu
Roșul este considerat a fi o culoare a emoțiilor intense, de la furie, sacrificiu, pericol și căldură, până la pasiune și sexualitate. Folosit în branding, poate oferi un impact cu capacitatea de a crește dorința. Nu este surprinzător căci este culoarea focului și a sângelui, precum și este asociată cu dragostea. Este o culoare îndrăzneață, energică și plină de viață, care poate simboliza puterea și.
Sfaturi pentru utilizare: în multe țări asiatice, cum ar fi India și China, roșul este considerat culoarea fericirii, a bunăstării și a norocului, așa că contextul este important.
2. Roz
Rozul este considerat pe scară largă, în lumea occidentală ca culoarea feminității. Din acest motiv, este utilizat pentru a sensibiliza cancerul de sân și produsele predestinate femeilor. Cu toate acestea, rozul este destul de divers, iar nivelul de intensitate poate avea impact asupra sensului său. Rozul pal este adesea orientat către fetițe, rozul prăfuit este mai sentimental sau mai romantic, în timp ce rozul cald indică tinerețe.
3. Portocaliu
Amestecul căldurii de roșu și optimismul de galben, portocaliu comunică activitate și energie. Și, desigur, este greu să nu-l asociem cu numele său, făcându-l imediat să se simtă proaspăt și sănătos.
Portocaliul are tonuri și nuanțe diferite, fiecare cu semnificații și efecte diferite. De exemplu, tonurile de piersic pastel ușor sunt văzute ca dulci, conversaționale și afectabile, în timp ce portocalele mai intense, vibrante sunt văzute ca reprezentative ale vitalității, energiei și încurajării.
4. Galben
Fiind culoarea soarelui, galbenul pune un zâmbet pe cadran. Este cea mai vizibilă culoare de la distanță (motiv pentru care este folosită pentru indicatoarele stradale) și comunică veselie, prietenie, bucurie și energie. Poate fi asociat și cu claritatea mentală și cu intelectul. Cu toate acestea, galbenul este, de asemenea, o culoare de precauție folosită în veste de salvare, bandă de coordonare a poliției și în zone periculoase.
Galbenul poate fi o alegere riscantă, dar galben-auriu Impero combinat cu o tipografie simplă este contemporan și subestimat. În general, este prietenos și jucăuș.
5. Verde
Numit după cuvântul anglo-saxon grene care înseamnă „iarbă” și „crește”, dar astăzi are două asociații comune, care sunt paradoxale. Una fiind natura și mediul, iar cealaltă fiind finanțele și bogăția. Când vine vorba de natură, verdele reprezintă viața și creșterea plantelor și, în consecință, este folosit pentru a transmite a fi „verde” în sensul ecologic, durabil, organic, natural. Și, bineînțeles, verdele este, după cum se spune „culoarea banilor” (dolarul american, adică) și, prin urmare, asociați cu bogăția și stabilitatea.
6. Albastru
Albastrul este o culoare care a fost asociată îndelung cu regalitatea, artă, militarisul, afaceri și natură, ceea ce o face o culoare cu o mulțime de aplicații. Este o culoare preferată pentru companiile care doresc să transmită fiabilitate, încredere și comunicare (Facebook, Twitter și Samsung) și pentru a exprima autoritatea organizațiilor precum poliția. De asemenea, este apreciat pentru calitățile sale calmante și armonioase fiind asociate cu marea și cerul. De asemenea, este folosit și pentru a exprima tristețe sau depresie.
7. Purpuriu
Violetul este considerat o culoare intens excitativă. Este asociat în mod tradițional cu regalitatea, maiestatea sau nobilimea, precum și cu spiritualitatea sau misteriozitatea. Nuanțele mai întunecate reprezintă adesea lux sau opulență, în timp ce nuanțele mai deschise de lavandă sunt destul de feminine, sentimentale și chiar nostalgice.
8. Maro
Maroul este estrem de mult în această epocă de alimente organice și naturale. Inspirat de natură oferă un sentiment de integritate și ordine. Este simplu, puternic, durabil și sincer.
9. Alb
Albul reprezintă simplitatea, puritatea, inocența și perfecțiunea. Și dacă ar trebui să identificăm o marcă care a folosit albul pentru a-și transmite mesajul brandului la perfecțiune, ar trebui să fie Apple - albul reprezintă simplitatea produselor, atât în forma lor, cât și în funcția lor. Albul vine, de asemenea, cu o raritate sau sterilitate în acest sens, care este adesea folosit de designeri pentru a transmite o estetică minimalistă și un aspect curat, modern.
10. Negru
Negrul trebuie luat în serios. Reprezintă puterea, luxul, sofisticarea și exclusivitatea pe de o parte; și moartea, răul și misterul pe de altă parte. De la formalitate la putere, negrul este îndrăzneț, clasic și nu trebuie neglijat. Deși culoarea crește mai mult recunoașterea mărcii, nu există niciun motiv de negru - atunci când este utilizat în mod corespunzător - nu poate fi la fel de distinctiv, memorabil și comunicativ pentru atributele unei mărci.
Când vine vorba de branding, puterea culorii îmbracă aspecte emoționale cât și practice. La nivel emoțional, culoarea poate afecta modul în care consumatorii se simt atunci când privesc un brand, în timp ce, la nivel practic, poate ajuta un brand să iasă în evidență din mulțime.
Bibliografie:
Wikipedia;
Artand you.com