Jamie Oliver este bucatarul-sef care nu mai are nevoie de prezentare. Apreciat pentru simplitate si originalitate, acesta inventeaza chiar si din cele mai banale ingrediente retetele perfecte.
Urmand instructiunile lui Jamie Oliver, pana si incepatorii care stiu sa fiarba doar apa, vor deveni adevarati maestri in arta culinara.
Am vizionat mai multe retete din videoblog-ul (https://www.jamieoliver.com/videos/) si retelele de socializare ale bucatarului (https://www.facebook.com/jamieoliver/), si am realizat o selectie de sfaturi utile si trucuri pentru a-ti usura viata atunci cand gatesti.
Peste si carne
- Atunci cand prajesti peste, unge cu ulei pestele, si nu tigaia - lucru pe care il facem noi de obicei.
- Nu prepara friptura imediat dupa ce ai scos carnea din frigider. Lasa carnea la temperatura camerei minim o ora.
- Pentru a prepara un steak perfect si aromat urmeaza 3 pasi:
- Carnea se freaca bine cu un catel de usturoi taiat in jumatate.
- Se unge carnea cu unt.
- Se face o legatura de ierburi (cimbru, rozmarin, oregano) si se inmoaie in sucul care se formeaza in procesul de prajire.
- Daca doresti un curcan la cuptor, este recomandat sa-l scoti din frigider cu 2 - 2,5 ore inainte.
- Daca pregatesti carnea pe grill, ai nevoie de 2 pulverizatoare: unul cu apa - pentru a stinge focul, altul cu otet aromat - pentru aroma si o crusta crocanta.
- Daca vrei sa gatesti peste la gratar, presara peste el sare. De multe ori, pestele se lipeste de gratar din cauza umiditatii eliberate in procesul de prajire. Sarea absoarbe perfect lichidul. Nu vei pierde nici mult timp la curatat gratarul.
- Carnea este prea grasa? Totul se rezolva. Ai nevoie doar de ananas. Adauga cateva bucatele de ananas in mancare. Acesta va absorbi grasimea in exces.
Fructe si legume
- Multi cunosc mirosul puternic de ceapa prajita. E suficient sa adaugi un praf de sare peste ceapa si sa micsorezi flacara de sub tigaie.
- Daca fierbi sfecla rosie, adauga sare la inceput. Daca fierbi ciuperci, adauga sarea la sfarsitul fierberii.
- Congeleaza ardeii iuti. Astfel, se pastreaza mai mult timp si nu isi pierd proprietatile. Totodata, poti sa ii dai prin razatoare si sa-i adaugi in sosuri si alte preparate culinare.
- Cartofii noi se adauga doar in apa clocotinda.
- Daca ai fiert cartofi pentru salata, nu astepta pana acestia se racesc. Taie cartofii cat sunt inca fierbinti.
- Daca vrei niste cartofi la cuptor, perfecti si cu o crusta crocanta - e simplu. Decojeste, fierbe cartofii timp de 10 minute, apoi strecoara-i intr-un colizor. In tava de copt adauga ulei de masline, unt, putin otet de vin, ierburi si condimente. Aseaza cartofii si unge cu amestecul din tava. Se coc 50-60 minute la temperatura de 180°C.
- Broccoli se combina perfect cu parmezan, hamsie si sosul de soia.
- Legumele trebuie inabusite inainte de a turna apa sau bulionul. Vor fi mai aromate, iar timpul de preparare a ciorbei se reduce cu 10-15 minute.
Sfaturi simple ca sa nu mai arunci mancarea
- Ai cateva banane cu pete maronii sau chiar coaja neagra? Nu te grabi sa le arunci. Se curata de coaja, se taie si se aseaza in tava de cuptor. Dupa ce s-au racit se depoziteaza intr-un borcan. Ulterior, se servesc ca chipsuri sau le poti adauga in terciul de ovaz servit la micul dejun.
- Daca ai taiat mai multe fructe, nu te grabi sa le depozitezi in frigider. Stropeste-le mai intai cu suc de lamaie. Astfel, previi oxidarea si nu se vor innegri.
- In otet puteti adauga aproape orice: bucati de legume, ierburi, condimente. Acestea se infuseaza si dau otetului o aroma unica. Otetul poate si trebuie sa fie utilizat la pregatirea felurilor de mancare. De exemplu, otetul de capsuni este excelent pentru carnea inabusita. Reteta este foarte simpla: adauga un praf de sare, zahar si bucatele feliate de capsuna in otet.
- Din painea mai putin proaspata poti face o paine cu usturoi. Taie painea fara a atinge crusta inferioara. In interior, pune usturoi tocat si ierburi, apoi stropeste cu ulei de masline. Painea se pune in hartie de copt si se coace pana cand devine crocanta.
- Poti prelungi termenul de valabilitate a verdeturilor, daca le invelesti intr-un prosop de bucatarie umed si le depozitezi in frigider.
- Citricele si rosiile isi pastreaza mai mult timp aroma, daca nu le pastrezi in frigider.
5 ingrediente care nu trebuie sa lipseasca niciodata din bucatarie: ulei de masline pentru gatit, ulei de masline extravirgin pentru salate, otet de vin rosu, sare de mare si piper negru.
A-ti gasit sfaturi utile? Spuneti si prietenilor. Daca aveti propriile trucuri culinare, asteptam raspunsul vostru in comentarii.