Igiena
Igiena este un cuvant pe care il folosim pentru a ne referi la activitatile pe care le facem pentru a ne pastra curati si sanatosi. Toti trebuie sa invatam sa ne insusim obiceiurile care ne ajuta sa ne pastram sanatatea.
Igiena personala inseamna sa ai grija de tine in fiecare zi; cu cat pastrezi un nivel ridicat de igiena personala, cu atat vizitele la medic vor fi mai rare. In plus, vei fi mereu apreciat de familie si de prieteni.
Igiena reprezinta un ansamblu de reguli si masuri care trebuie respectate pentru a ne pastra sanatatea.
Igienă personală se face prin:
1. Igiena pielii
O piele curata, bine ingrijita poate sa se apere impotriva microbilor, distrugandui. Ingrijirea pielii se rezuma in primul rand la spalarea ei cu apa si sapun, adica la curatirea ei. Apa constituie cel mai important curatitor al pielii. Trebuie sa ne splalam pe tot corpul cu apa calda ai sapun si sa ne stergem cu prosopul personal.
Sapunul utilizat trebuie ales in functie de starea fiziologica ategumentului, cunoscut fiindca exista mai multe categorii de piele: grasa, uscata, normala, cu diverse subvariante.
Prosopul si buretele de baie nu se imprumuta niciodata!
2. Igiena gurii si a dintilor
In mod obisnuit, este recomandat sa ne spalam pe dinti de cel putin două ori pe zi, dimineata si seara si cu toate astea, o idee buna este sa faci asta dupa fiecare masa importanta din timpul zilei, folosind periuta si pasta de dinti. Spalatul pe dinti trebuie sa dureze 2 minute.
Nu este suficient sa te rezumi la un periaj dentar frecvent, utilizand cele mai bune solutii pe care le ai la indemana. Pentru o dantura sanatoasa, este indicat sa folosesti si alte produse de igiena bucala, iar in aceasta categorie intra apa de gura si mijloacele de igienizare interdentara precum ata interdentara, dusurile sau irigatoarele orale.
Periuta de dinti nu se imprumuta niciodata!
Nerespectarea regulilor de igiena bucala pot duce la aparitia cariilor dentare care pot constitui focare de infectii pentru organism.
Mergi regulat la dentist!
3. Igiena parului
Igiena scalpului este foarte importanta pentru ca de ea depinde atat sanatatea cat si frumusetea parului nostru. Prin spalarea pielii capului se înlatura celulele moarte, toxinele, bacteriile - produse chimice care pot crea un mediu favorizant pentru dezvoltarea unor boli. Spalarea parului inlatura sebumul si transpiratia în exces precum si substantele nedorite (praf, substante chimice, celule moarte).
Pentru o iginena corecta trebuie sa invatam cativa pasi simpli pentru ingrijirea parului:
- Spalatul parului cu sampon si nu cu sapun.
- Pieptanarea de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara). Aceasta se face dinspre radacina spre varfuri. Pentru par lung si rebel se poate folosi balsam sau crema pentru o pieptanare mai usoara.
- Vizita la frizerie – parul trebuie tuns cu regularitate, chiar daca este lung - varfurile tocite vor duce la despicarea firului de par.
Cat de des sa ne spalăm pe par?
Parul trebuie ingrijit în functie de varsta, tipul scalpului (gras, uscat, sensibil) si tipul de activitate.
- Spalare la 2 zile in urmatoarele conditii: Par gras - Persoana activa: practica sporturi, jocuri in aer liber si inotul
- Spalare la 5 – 7 zile in urmatoarele conditii: Par normal
- Spalare la 7 - 10 zile in urmatoarele conditii: Par uscat, par ondulat si cret
Neingrijirea parului poate conduce la aparitia micozelor (dezvoltarea ciupercilor parazite) sau la adunarea parazitilor (paduchi).
Nu se imprumuta de la colegi pieptenele, peria de par, sapca, caciula, fesul, baticul sau diferite accesorii de par.
4. Igiena mainilor
Mainile sunt cele mai expuse contaminarii, trebuie spalatede mai multe ori pe zi si aceasta in functie de activitate. Mainile se spala cu apa calda si sapun, obligatoriu inainte de masa, dupa folosirea WC-ului sau ori de cate ori este nevoie (dupa ce am intrat in casa de afara, dupa ce neam jucat cu un animal, dupa ce am dus gunoiul, dupa ce am folosit batista pentru nas, etc). Igiena mainilor se mentine si prin intretinerea unghiilor, deoarece sub acestea se aduna praf, microbi si oua de paraziti. Pentru a evita acest lucru, se taie unghiile cat mai scurt, la 12 saptamani.
Forfecuta de unghii sau unghiera nu se imprumuta!
5. Igiena ochilor
Igiena ochilor are o foarte mare importanta in viata noastra pentru ca ne fereste de neplacerile cauzate de unele afectiuni.
Igiena ochilor se face impreuna cu spălarea intregii fete. De retinut este faptul ca spalarea ochilor se va face doar cu apa curata, nici prea rece, dar nici prea calda. Ideal ar fi ca aceasta sa fie folosita la temperatura camerei (inainte se va fierbe dupa care se va lasa la racit). Pentru a avea ochi frumosi si sanatosi, incercati sa evitati sa va spalati cu ceaiuri sau alte compozitii preparate la Dvs in casa. Apa este cea mai indicata pentru igiena ochilor. Dupa spalarea fetei, ochii se sterg cu un prosop propriu, curat. Curatarea ochilor se mai poate face si cu ser fiziologic sau cu unele servetele ce se gasesc in comert, speciale pentru ochi.
Nu se folosește prosopul altei persoane, deorece exista riscul de imbolnavire de conjunctivita.
Se evita ducerea mainilor murdare la ochi.
6. Igiena urechilor
Urechile se spală zilnic cu apa calduta. Nu trebuie uitat nici spatiul din spatele urechilor. Cand faceti dus, este suficient sa spalati pavilionul urechii si, eventual, intrarea in canalul auditiv, cu apa si sapun si sa stergeti cu blandete cu un prosop. Dupa spalare, urechile se sterg cu coltul prosopului. Feriti-va de betisoarele de urechi, care nu vor face decat sa impinga ceara spre interior, marind riscul formarii unui dop de asemenea nu se introduc in urechi bete de chibrit, agrafe sau alte obiecte, ce pot provoca rani.
7. Igiena nasului
Nasul este prima bariera impotriva infectiilor, a poluarii si, daca este ingrijit asa cum trebuie, actioneaza ca un adevarat purificator al aerului pe care il respiri. Igiena nasului se pastreaza sufland usor intai pe o nara si apoi pe cealalta mucozitațile, intro batista igienica. Trebuie sa respiram corect, ritmic, profund, totdeauna numai pe nas. Cand esti racit si stranuti, se pune batista la gura, pentru a nu transmite si altora microbii.
Folositi doar batista personala!
8. Igiena picioarelor
Picioarele noastre sunt permanent puse in situatii dificile deaceia picioarele trebuie ingrijite, ca orice parte a corpului, prin spalare zilnica cu apa calda si sapun (nu uitati sa va stergeti si intre degetele picioarelor cu ajutorul unui prosop de bumbac).
Zilnic se schimba ciorapii, sosetele purtate, folositi incaltaminte comoda, care nu provoaca disconfort. Unghiile trebuie ingrijite ca si cele de la maini ca sa impiedicam aparitia iritatiilor sau dezvoltarea unor ciuperci parazite.
9. Igiena zonelor intime
Igiena intima este importanta la orice varsta, de la adolescente la persoane varstnice. O atentie deosebita acordata igienei intime previne iritatiile, mirosul neplacut precum si aparitia si raspandirea infectiilor. O igiena intima adecvata nu doar confera un sentiment de prospetime, dar, mai ales, ajuta la prevenirea micilor tulburari care afecteaza aparatul genital. Igiena zonelor intime se realizeaza prin spalarea zonelor intime cu apa calda si sapun in fiecare seara, inainte de culcare. Lenjeria de corp (maieu, chilot) se va schimba de fiecare data.
Nu se imprumuta hainele si mai ales lenjeria de corp!
Regulile de igiena individuala trebuie aplicate sistematic pentru a deveni deprinderi.
Nerespectarea regulilor de igiena duce la imbolnaviri, de multe ori foarte grave.