Marele Zid Chinezesc
Cândva, Shih Huang-ti, care a unificat China și a devenit primul ei împărat, a ordonat să fie înălțat de-a lungul hotarelor de nord ale țării necuprinse, un zid trainic și durabil, care să țină piept năvălirilor barbare. De la o construcție de apărare până la alta, s-a întins un lanț de fortificații și astfel a început înălțarea Marelui Zid Chinezesc. Asta a fost să se întâmple în secolul 3 Î.Hr, iar înălțarea zidului a fost finalizată în aproximativ 600 de ani. Legenda spune că zidul s-a întins pe acel drum, pe care îl parcurgea Shih Huang-ti pe calul său înaripat. Calul zbura mai mult de 5 mii de km. Acolo unde copitele lui atingeau munții, au fost înălțate turnurile de pază. Înălțimea medie a sectoarelor de zid care s-au păstrat este de 79 metri, iar înălțimea zidului e de circa 5 metri.
Ultimul bastion al incașilor
În secolul XVI, spre țărmurile recent descoperite ale Americii Latine, spaniolii au declarat război statului incașilor existent pe teritoriul de azi al Republicii Peru. Invadatorii bine înarmați, nemiloși și perfizi, i-au supus pe indieni și au prădat orașele acestora. Amintirea despre țara bogată și fericită a rămas doar în legendele antice ale indienilor.
Se povestea, de exemplu că în orașul Cuzco, capitala antică a incașilor, era o grădină înfrumusețată cu statuete de plante și animale turnate din aur curat. În genere, incașii adorau foarte mult aurul, strălucirea lui amintindu-le de lumina soarelui, ei înșiși numindu-se Fiii Soarelui. În 1911 arheologii au descoperit in Anzi, ruinele orașului Machu Picchu. El a fost înălțat la poalele muntelui cu același nume, la nord-vest de Cuzco, la înălțimea de 2500 metri deasupra nivelului mării.
Orașul sculptat în stânci
Petra, minunatul oraș antic, sculptat direct în stânci, se află pe teritoriul actual al statului asiatic Iordania, situat pe peninsula arabă. În secolele III Î.Hr. – II Î.Hr., Petra (Piatra) era capitala statului nabateilor, un grup de triburi arabe. Nabateii erau niște pictori minunați, în a căror creația s-au împletit tradițiile artei egiptene, grecești și arabe.
Orașul era situat într-o vale de munte, la intersecția unor căi de comerț foarte aglomerate. Dezvoltarea orașului a continuat câteva secole. În timpul romanilor, Petra s-a transformat într-un mic orășel provincial.
În Petra s-au păstrat templele, altarele de jertfă, cavourile și casele de locuit cioplite în stânci.
Piramidele mexicane
Acum multe veacuri, când Europa nu știa nimic despre pământurile de peste mări și țări, pe tritoriul actualului Mexic, stat situat în sudul Americii de Nord, și al câtorva state din America Centrală, exista statul puternic al mayașilor. Marea civilizație a poporului maya a apărut la sfârșitul secolului I I.Hr. și a existat până la începutul secolului XVI. Mayașii au fost cei mai buni arhitecți ai Americii precolumbiene. Astăzi piramidele maya sunt cunoscute în întreaga lume. Piramidele serveau ca bază pentru temple. Cu cât era mai înaltă piramida, cu atât mai aproape de cer se puteau înălța preoții.
Amfiteatrul colosal
În Roma, capitala Italiei, sunt foarte multe monumente arhitecturale, orașul fiind fondat cu peste 2500 de ani în urmă. Însă doar unul dintre aceste monumente a fost inclus în lista noilor minuni ale lumii și acesta este Colosseum-ul, înalțat în sec. I d. Hr.
Colosseum-ul este un amfiteatru gigantic. În antichitate, amfiteatre erau numite construcțiile care asemănau puțin cu stadioanele moderne. Teatrul antic grecesc reprezenta un semicerc: treptele coborând de sus în jos cu locurile pentru spectatori și jos – arena pentru reprezentații. Colosseum-ul avea o capacitate de peste 80 000 de locuri. Cele 80 de rânduri de gradene erau împărțite în patru caturi.
Monumentul marii iubiri - Taj Mahal
Cândva India era condusă de împărații din dinastia Marilor Mogoli. În anul 1627 pe tron a urcat Shah Jahan. El a obținut multe victorii în războaie, însă nu ele i-au adus gloria de veci. Cârmuitorul o iubea nespus de mult pe soția sa, daruindu-i după căsătorie titlul de Mumtaz Mahal sau Taj Mahal (Aleasa Palatului). La moartea ei, inconsolabilul împărat și-a pus de gând să înalțe în amintirea iubitei sale soții un mausoleu măreț.
În curând, în orașul Agra, capitala lui Shah Jahan, au început lucrările de construcție. Lângă râul Yamuna a apărut un templu cu cinci cupole, Taj Mahal, fiind pentru mult timp una din cea mai mare construcție din India.
Statuia colosală a lui Hristos din Rio de Janeiro
Statuia colosală a lui Hristos (Cristo Redentor) a fost instalată pe muntele Corvocado (704 metri), culmea cea mai înaltă care domină orașul și împrejurimile. Ideea înălțării unui monument gigantic pe acest munte a apărut încă în secolul XI, însă prima piatră de temelie la locul instalării statuii a fost pusă abia în anul 1922.
Uriașa statuie, care se înalță peste oraș, se vede din orice punct al orașului Rio de Janeiro.