Statuia Libertății este un monument simbol al Statelor Unite ale Americii ce a fost inaugurat la data de 28 octombrie 1886. Denumirea ei originală provine din franceză - ”la Liberté éclarant le monde” ceea ce semnifică ”Libertatea Luminând Lumea”.
Acest monument reprezintă un cadou oferit SUA de către Franța cu ocazia aniversării a 100 de ani de independență, fiind un simbol al prietenii dintre aceste două țări.
Statuia are o înălțime de 46,5m (fără soclu) și reprezintă o femeie acoperită de un drapel care ține în mâna dreaptă o flacără iar în mâna stângă o placă pe care este inscripționată ziua independenței SUA: 4 iulie 1878.
Oricine vizitează orașul New York o poate admira, dar foarte puțini cunosc care este povestea acestei doamne.
Deci, haideți să vedem despre ce secrete este vorba:
1. Este un monument construit în mare parte din fonduri colectate
Așa proiect grandios precum se dorea a fi Statuia Libertății, necesita investiții considerabile. Acest fapt a determinat inițierea unor acțiune de colectare de fonduri, mai exact 2 la număr: în Franța și în SUA. În 1875, în Franța a fost lansat un apel de colectare de fonduri care a reușit să adune peste 1 000 000 franci. În 1878, pentru a impulsiona donațiile, capul statuii a fost expus în parcul Champs de Mars, în cadrul expoziției mondiale.
Drept dovadă că lucrările avansează, mâna statuii a fost expusă în cadrul Expoziției centenare din Philadelphia, unde a stat 5 ani, după care a fost trimisă în Franța pentru a fi asamblată împreună cu restul pieselor.
2. Statuia nu a avut de la bun început culoarea verde
Datorită faptului că este construită din cupru statuia a avut culoarea maro până în anul 1820 când a devenit complet verde. La un moment dat, Statuia Libertății a fost jumătate maro și jumătate verde. În urma restaurării, culoarea nu a avut de suferit, păstrând verdele cu care ne-am obișnuit. Experții susțin că această culoare nu va dispărea niciodată.
3. Construcția a fost proiectată de către Gustave Eiffel
De fapt autorul faimoasei statuii este Frederic Auguste Bartholdi, însă scheletul metalic din interior a fost realizat de către Gustave Eiffel, arhitectul care a construit și "turnul Eiffel" din Paris care astăzi îi poartă numele. Proiectarea acestui schelet din oțel, pe care a fost montată mai târziu statuia, îi oferă rezistență în fața condițiilor meteorologice extreme. Armătura interioară a statuii cântărește peste 100 de tone. Este suficient de puternică, rezistând la peste 600 de fulgere pe an care o lovesc direct. Atunci când vântul este foarte puternic, statuia se poate balansa până la 7 cm, iar torța până la 12 cm. Coroana statuii este deschisă pentru turiști, însă daca vrei să admiri orașul de sus va fi necesar să urci 354 trepte pentru a ajunge acolo, dar să știi că intrarea în torță este interzisă. În vârf vei găsi 25 de ferestre care simbolizează cele 25 de pietre prețioase de pe pământ.
4. Există mai multe Statui ale Libertății
Una dintre surorile mai mici ale statuii din New York este o statuie turnată din bronz în 1870 și a fost expusă prima dată la Paris în cadrul expoziției universale. Începând cu anul 1906, aceasta a fost amplasată în Grădina Luxemburg din Paris. Se consideră că această statuie a servit drept model pentru realizarea adevăratei Statuii ale Libertății. O altă versiune a acestei statui se află pe o insulă a fluviului Sena. Ea a fost ridicată pentru a sărbători 100 de ani de la revoluția franceză din 1889.
Și britanicii se pot lăuda cu o statuie asemănătoare. Este vorba de Britannia, despre care se spune că a existat înaintea Statuii Libertății. Britannia întruchipează valorile democratice britanice și a devenit cunoscută în mod deosebit când Imperiul Britanic era la apogeu.
5. Statuia a fost împărțită pe bucăți
Statuia a ajuns în New York pe data de 19 iunie 1885 sub forma a 350 de bucăți de cupru. Încărcătura a fost transportată în 214 containere pe nava franceză Isere. Excepție a făcut brațul statuii, care a fost expus pentru a contribui la strângerea de fonduri pentru construcția piedestalului.
Atunci când nava care transporta viitoarea statuie a ajuns la destinație, a fost întâmpinată de 200 000 persoane. Asamblarea tuturor pieselor a durat mai bine de 4 luni și a fost realizată pe o insulă de pe râul Hudson. Ceremonia oficială de inaugurare s-a ținut pe 28 octombrie 1886.
Statuia Libertății este considerată un monument al națiunii americane. Acest monument atrage anual peste 3 milioane de turiști. Accesul este gratuit, însă se face doar în baza unei programări prealabile. Turiștii achită doar feribotul care îi transportă pe insula ce găzduiește faimosul monument.
Sursa:
https://radiochisinau.md