Turnul Eiffel, considerat unul dintre cele mai faimoase, cele mai vizitate obiective turistice si unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume, acest loc le ofera vizitatorilor momente exceptionale, transformand orice vacanta intr-o amintire de nesters. Fara indoiala, unul dintre cele mai mari simboluri ale culturii si civilizatiei franceze, fiind vizitat zilnic de mii de oameni. Importanta lui este atat de mare incat s-a ajuns sa se considere ca ai vizitat zadarnic Parisul daca nu ai ajuns si la Turnul Eiffel, in ciuda faptului ca orasul are o multitudine de alte obiective turistice extrem de interesante. Numele celui mai faimos turn din lume se datoreaza proprietarului companiei responsabile de proiect, inginerul si specialistul in structuri metalice Gustave Eiffel.
A fost conceput de catre Émile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajati la Eiffel & Co. Gustave Alexandre Eiffel, initial reticent cu privire la proiect, a devenit, ulterior, un mare sustinator.
Superbul monument a fost ridicat in secolul al XIX-lea, printr-o tehnologie revolutionara, inventata de un roman (inginerul Gheorghe Panculescu).
Potrivit planurilor initiale, Turnul Eiffel ar fi trebuit sa fie construit la Barcelona, insa proiectul a fost respins de autoritatile orasului. Francezii au primit propunerea cu bratele deschise.
Construit in doar doi ani, 1887-1889 (in 2 ani, 2 luni si 5 zile), urma sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala din 1889, un targ mondial ce sarbatorea centenarul Revolutiei franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 si deschis publicului in data de 6 mai a aceluiasi an.
La constructia turnului au participat 300 de lucratori care au unit 18.038 de piese de otel pudlat Procedeu invechit de elaborare a otelului, prin afinarea in stare pastoasa a fontei cu ajutorul oxigenului provenit din gazele de ardere, din zgura etc. si folosind doua milioane si jumatate de nituri. Furnizorul materialului de constructie pentru Turnul Eiffel a fost compania Forges et Usines Fould-Dupont. Minereul de fier utilizat a fost extras in Algeria, la Zaccar și Rouina.
Inaltimea totala a turnului este de 324 de metri, cu tot cu antena pe care o are in partea de sus; fara ea, Turnul Eiffel atinge doar 300 de metri inaltime, cantareste 10.100 de tone si are 5 milioane de lumini. Cand a fost construit era cea mai inalta cladire din lume. Luand in considerare standardele de siguranta de la momentul contructiei turnului, este remarcabil ca un singur muncitor a murit in timpul acestui proces si anume in timpul instalarii lifturilor. Intretinerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro inchis, la fiecare 7 ani.
Un amanunt mai putin cunoscut este legat de inaltimea Turnului Eiffel. Aceasta nu poate fi niciodata apreciata cu exactitate, intrucat inaltimea variaza cu cativa centimetri in functie de conditiile atmosferice. Aceste variatii sunt determinate de contractia sau dilatarea aliajului metalic din care este facut Turnul Eiffel.
Dupa constructia Turnului nu toata lumea s-a bucurat de noua structura de metal care avea sa domine imaginea Parisului. Un grup de 300 de artisti, scriitori si intelectuali au publicat o lista de critici cu privire la aspectul Turnului clasificindul ca: „inutil si monstruos, un turn ridicol care domina Parisul ca un furnal gigantic si negru.”
Gandit initial ca o structura temporara, Turnul Eiffel ar fi trebuit sa fie demolat dupa 20 de ani. Insa in 1909 s-a decis pastrarea turnului, caci acesta devenise o foarte utila antena radio. Alegerea s-a dovedit a fi una foarte buna si chiar salvatoare: in timpul bataliei pentru Marna din Primul Razboi Mondial, antena de pe turn a fost folosita pentru a trimite ordinele catre trupele franceze, in timp ce radioemitatoarele au reusit sa blocheze comunicatiile germane.
Cladirea, unde lucreaza 500 de persoane (250 de salariati directi ai SETE și 250 ai diferitilor concesionari ai monumentului), este deschisa publicului pe tot parcursul anului. Turnul Eiffel este inscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 si face parte din Patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, impreuna cu alte monumente pariziene.
Sursa informațiilor: wikipedia