Imaginați-vă că suferiți de o boală mentală care vă determină să credeți că persoanele din apropierea Dvs. sunt niște impostori care vă dăunează sau că aveți o dorință necontrolabilă de a încerca la gust o carte, și nu mă refer la citire. Înfricoșător, nu?
Deși este corect să spunem că orice boală mentală poate fi înfricoșătoare pentru cei care suferă, există câteva tulburări rare, care sunt deosebit de îngrozitoare.
Sindromul Alisa în Țara Minunilor
Una dintre experiențele cele mai bizare ale lui Alisa în Țara Minunilor își împărtășește caracteristicile cu o tulburare mentală înfricoșătoare. Cunoscut și ca Sindromul Todd, acest sindrom determină ca împrejurimile persoanei bolnave să apară denaturate. Așa cum Alisa își schimbă dimensiunile, ba prea mare sau prea mică, cei care suferă de acest sindrom vor auzi sunete fie mai liniștite, fie mai puternice decât sunt de fapt, vor vedea obiecte mai mari sau mai mici decât în realitate și chiar vor pierde senzația de viteză. Această tulburare terifiantă a fost descrisă ca o călătorie LSD fără euforie. Din fericire, sindromul Alice în Țara Minunilor este extrem de rar și, în majoritatea cazurilor, îi afectează pe tinerii de 20 de ani care au o tumoră cerebrală sau un istoric de consum de droguri.
Apotemnofilia
Cunoscută și ca tulburare de integritate corporală și tulburare de identitate amputată, Apotemnofilia este o tulburare neurologică caracterizată prin dorința copleșitoare de a amputa sau deteriora părți sănătoase ale corpului. Deși nu se știe prea mult despre această tulburare ciudată, se crede că este asociată cu deteriorarea lobului parietal drept al creierului. Deoarece marea majoritate a chirurgilor nu va amputa membrele sănătoase la cerere, unii suferinzi de Apotemnofilie se simt nevoiți să se amputeze singuri - un scenariu periculos.
Boantropia
Cei care suferă de tulburarea mentală foarte rară - dar foarte înfricoșătoare - Boantropia cred că sunt vaci, mergând adesea atât de departe încât ajung să se poarte ca atare. Uneori, cei cu Boantropie se trezesc chiar și pe câmpuri cu vaci, mergând pe patru membre și mestecând iarba. Cei cu Boantropie nu par să realizeze ce fac atunci când acționează ca o vacă, determinând cercetătorii să creadă că această tulburare mentală ciudată este provocată de vise sau chiar de hipnotism. Interesant, se crede că această maladie este menționată chiar în Biblie, întrucât regele Nebucadnețar este descris ca fiind „izgonit de oameni și a mâncînd iarba cu boii.”
Sindromul Capgras
Sidromul Capgras, denumit în cinstaea psihiatrului francez Joseph Capgras care a fost fascinat de iluzia dublurilor, este o tulburare psihică debilitantă în care cineva crede că oamenii din jurul lor au fost înlocuiți de impostori. Mai mult, se consideră că de obicei acești impostori intenționează să-i facă rău. Sindromul este relativ rar și este cel mai adesea observat după traume la nivelul creierului sau la cei care au fost diagnosticați cu demență, schizofrenie sau epilepsie.
Lantantropia clinică
La fel ca cei cu boantropie, cei care suferă de licantropie clinică se cred de asemenea capabili să se transforme în animale - în acest caz, lupi și vârcolaci, deși ocazional sunt incluse și alte tipuri de animale. Alături de credința că pot deveni lupi, persoanele cu licantropie clinică încep, de asemenea, să acționeze ca un animal și sunt adesea găsiți trăind sau ascunzîndu-se în păduri și în alte zone împădurite.
Sindromul Diogenes
Denumit în cinstea filosofului grec Diogenes, acest sindrom este caracterizat de obicei prin dorința copleșitoare de a colecta obiecte aparent aleatoare, față de care este apoi format un atașament emoțional. În plus, cei cu sindrom Diogenes manifestă adesea o neglijare de sine extremă, apatie față de ei înșiși sau de ceilalți, retragere socială și nicio rușine pentru obiceiurile lor. Este foarte frecventă în rândul persoanelor în vârstă, celor cu demență și persoanelor care la un moment dat în viață au fost abandonate sau care au dus lipsa de un domiciliu stabil.
Tulburare disociativă de identitate
Disociative Identity Disorder (DID), cunoscută anterior drept Tulburarea de personalitate multiplă, este o boală mentală, care este inclusă în numeroasele filme și emisiuni de televiziune , dar este extrem de greșit înțeleasă. Mai puțin de 1% dintre persoanele care suferă de DID au adesea 2-3 identități diferite (uneori mai multe). Bolnavii circulă în mod obișnuit prin personalitățile lor și pot rămâne ca o singură identitate ore sau ani. Ei își pot schimba identitățile în orice moment și este aproape imposibil să convingi pe cineva cu DID că are această tulburare.
Sindromul Kluver-Bucy
Imaginați-vă că poftiți să gustați o carte sau doriți să faceți sex cu o mașină. Aceasta este realitatea pentru persoanele afectate de sindromul Kluver-Bucy, o tulburare mentală caracterizată de pierderea memoriei, dorința de a mânca obiecte necomestibile și atracția sexuală către obiecte neînsuflețite, cum ar fi automobilele. Nu este surprinzător, cei cu sindromul Kluver-Bucy au adesea probleme în recunoașterea unor obiecte sau persoane care ar trebui să le fie familiare. Această tulburare mentală este dificil de diagnosticat și pare a fi rezultatul unor leziuni severe la lobul temporal al creierului. Din păcate, nu există un remediu pentru sindromul Kluver-Bucy, iar bolnavii sunt adesea afectați pentru tot restul vieții.
Sindromul Stendahl
Sindromul Stendahl este o boală psihosomatică care, din fericire, pare a fi doar temporară. Sindromul apare atunci când bolnavul este expus la o cantitate mare de artă într-un singur loc sau în alte medii caracterizate de o frumusețe extremă. Cei care se confruntă cu această tulburare mentală ciudată raportează bătăi rapide ale inimii, anxietate copleșitoare, confuzie, amețeli și chiar halucinații. Sindromul Stendahl este numit în cinstea autorului francez din secolul al XIX-lea, care a descris în detaliu experiența sa după o călătorie din 1817 la Florența.
Surse:
Wikipedia.com;
Realitate.net;
Unica.ro.