Istoria lui Hatshepsut este istoria faraonului care a obținut o putere fără precedent pentru o femeie, adoptând titlurile complete și regalia specifice acestui titlu.
Hatshepsut, fiica regelui Thutmose I, a devenit regină a Egiptului în urma căsătoriei cu fratele său vitreg, Thutmose II, în jurul vârstei de 12 ani. Hatshepsut a născut o fiică, Neferure, dar niciun fiu. După moartea faraonului, ea a devenit regenta fiului său vitreg, pruncul Thutmose III, dar ulterior și-a asumat pe deplin puterile faraonului, devenind co-conducător al Egiptului în jurul anului 1473 î.Hr. În calitate de faraon, Hatshepsut a extins comerțul egiptean și a înfăptuit proiecte de construcții ambițioase, mai ales Templul lui Deir el-Bahri, situat în vestul Tebei, unde va fi mai tîrziu înmormântată. Înfățișată (la ordinele sale) ca un bărbat în multe imagini și sculpturi contemporane, Hatshepsut a rămas în mare parte necunoscută de savanți până în secolul al XIX-lea.
Știați ca? Hatshepsut a fost una din cele trei femei care au devenit faraon în 3.000 de ani de istorie a Egiptului Antic și prima care a atins întreaga putere a poziției. Cleopatra, care a exercitat o astfel de putere, va domina aproximativ 14 secole mai târziu.
După mai puțin de șapte ani, însă, Hatshepsut a făcut pasul fără precedent în asumarea titlului și a deplinelor puteri ale unui faraon, devenind co-conducător al Egiptului cu Thutmose III. Deși egiptologii din trecut considerau că ambițioasa regină și-a dorit puterea absolută, savanții mai recenți au sugerat că acest pas s-ar putut datora unei crize politice, cum ar fi o amenințare din partea altei ramuri a familiei regale care pretindea la tron și că Hatshepsut ar fi putut acționa în asemenea mod pentru a-și salva fiul vitreg, Thutmose III.
Hatshepsut ca faraon
Știind că decizia luată era extrem de controversată, Hatshepsut s-a luptat pentru a-și apăra legitimitatea, susținând că tatăl ei, fostul faraon a numit-o succesorul său. A căutat să-și reinventeze imaginea, iar în statui și tablouri din acea vreme, ea a ordonat să fie înfățișată ca un faraon masculin, cu barba și mușchii mari. A interpreta acest lucru ca pe o încercare serioasă de a se transpune ca bărbat înseamnă a înțelege greșit convenția artistică egipteană, care arăta lucrurile nu așa cum erau, ci așa cum ar trebui să fie. Când a hotărît să fie înfățișată ca un rege tradițional, Hatshepsut s-a asigurat că aceasta va deveni. În alte imagini, însă, ea apare în regalia feminină tradițională. Hatshepsut s-a înconjurat de susținători în pozițiile cheie a guvernului, inclusiv Senenmut, ministrul său principal. Unii au sugerat că Senenmut ar putut fi și iubitul lui Hatshepsut, dar există puține dovezi care să susțină această afirmație.
În calitate de faraon, Hatshepsut a întreprins proiecte de construcții ambițioase, în special în zona din jurul Tebei. La complexul templului Karnak, ea a remodelat sala ipostilă a tatălui său pământesc, a adăugat un altar barcelos (Capela Roșie) și a introdus două perechi de obeliscuri. La Beni Hasan, în Egiptul Mijlociu, a construit un templus sculptat în stâncă, cunoscut în greacă sub numele de Speos Artemidos. Cea mai mare realizare a fost enormul templu memorial de la Deir el-Bahri, dedicat lui Amon-Ra și a inclus o serie de capele dedicate lui Osirisului, Ra, Hathor, Anubis și strămoșilor regali, considerat una dintre minunile arhitecturale ale Egiptului antic. O altă mare realizare a domniei sale a fost o expediție comercială pe care a autorizat-o, care a readus bogății vaste - inclusiv fildeș, abanos, aur, piei de leopard și tămâie - în Egipt dintr-un ținut îndepărtat cunoscut sub numele de Punt (posibil Eritrea modernă).
Moartea și moștenirea lui Hatshepsut
Hatshepsut a murit probabil în jurul anului 1458 î.Hr., când ar fi avut vre-o 40 de ani. A fost înmormântată în Valea Regilor, situată pe dealurile din spatele Deir el-Bahri. În cadrul unui alt efort pentru a-și legitima domnia, ea a poruncit ca sarcofagul tatălui ei să fie reînhumat în mormântul în care urma să fie îngropată, pentru a putea sta împreună și după moarte. Thutmose III a continuat să guverneze încă 30 de ani, dovedindu-se atât un ambițios constructor precum mama vitregă, cât și un mare războinic. La sfârșitul domniei sale, s-a încercat eliminarea tuturor urmelor guvernării lui Hatshepsut. Statuile ei au fost doborâte, monumentele ei au fost defacate, iar numele ei a fost eliminat de pe lista oficială a regilor. Cercetătorii timpurii au interpretat acest lucru ca un act de răzbunare, dar se pare că Thutmose se asigura că succesiunea va urma de la Thutmose I, la Thutmose II, la Thutmose III fără întrerupere feminină. În consecință, savanții Egiptului Antic cunoșteau puține informații despre existența lui Hatshepsut, până în 1822, când au reușit să decodeze și să citească hieroglifele de pe zidurile Deir el-Bahri. Inițial discrepanța dintre numele de sex feminin și imaginea masculină a provocat confuzie, dar astăzi succesiunea Thutmosidă este bine înțeleasă.
În 1903, arheologul britanic Howard Carter a descoperit sarcofagul lui Hatshepsut (unul dintre cele trei pe care le pregătise), dar era gol, ca aproape toate mormintele din Valea Regilor. După lansarea unei noi căutări în 2005, o echipă de arheologi i-a descoperit mumia în 2007; acum fiind expusă în Muzeul Egiptului Antic din Cairo. O statuie ce o prezintă pe Hatshepsut în calitate de faraon care a scăpat de distrugerea fiului ei vitreg este expusă la Metropolitan Museum din New York.