Romania este o tara din sud-estul Europei. Se invecineaza cu Ucraina la nord si la est, Ungaria la vest, Serbia la sud-vest, Bulgaria la sud, Moldova la est si Marea Neagra la sud-est. Are o clima predominant continentala si o suprafata de aproximativ 238.400 de km2 cu o populatie de 19 milioane de oameni. Romania este a 12-cea tara ca marime din Europa si al 6-lea cel mai populat stat membru al Uniunii Europene.
Capitala si cel mai mare oras al sau este Bucuresti, urmat de orase ca: Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Brasov si Galati.
Al doilea fluviu ca lungime din Europa, Dunarea se ridica in Padurea Neagra a Germaniei si curge spre sud-est pe 2857 km, inainte de a se varsa in Delta Dunarii a Romaniei. Muntii Carpati traverseaza Romania de la nord la sud-vest si includ Varful Moldoveanu, la o altitudine de 2544 m.
Asezarea in ceea ce este acum Romania a inceput in paleoliticul inferior, urmata de documente scrise care atesta regatul Daciei, cucerirea acestuia si romanizarea ulterioara de catre Imperiul Roman in timpul antichitatii tarzii. Statul roman modern s-a format in 1859 printr-o unire personala a principatelor Dunarii Moldovei si Tarii Romanesti. Noul stat denumit oficial Romanian din 1866 si-a castigat independenta fata de Imperiul Otoman in 1877. In timpul Primului Razboi Mondial dupa ce si-a declarat neutralitatea in 1914, Romania a luptat impreuna cu Puterile Aliate din 1916. In perioada de dupa razboi, Bucovina, Basarabia, Transilvania si parti din Banat, Crisana si Maramures au devenit parte a Regatului Romaniei. In iunie-august 1940 ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop si al celui de-al doilea Premiu de la Viena, Romania a fost obligata sa cedeze Basarabia si Nordul Bucovinei Uniunii Sovietice si Nordul Transilvaniei Ungariei. In noiembrie 1940 Romania a semnat Pactul Tripartit si in consecinta in iunie 1941 a intrat in al Doilea Razboi Mondial din partea Axei, luptand impotriva Uniunii Sovietice pana in august 1944, cand aceasta s-a alaturat Aliatilor si a recuperat Transilvania de Nord. In urma razboiului si ocupatiei de catre Armata Rosie, Romania a devenit republica socialista si membra a Pactului de la Varsovia. Dupa Revolutia din 1989 Romania a inceput o tranzitie catre democratie si economia de piata.
Romania este o tara in curs de dezvoltare si devine o putere mijlocie in afacerile internationale. Economia sa se situeaza printre cele cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana fiind a 44-a ca marime din lume dupa PIB nominal si a 36-a ca marime dupa PPP. Romania a cunoscut o crestere economica rapida la inceputul anilor 2000. Economia sa se bazeaza acum predominant pe servicii. Este producator si exportator net de masini si energie electrica prin companii precum Automobile Daciasi OMV Petrom. Majoritatea populatiei Romaniei sunt etnici romani si se identifica religios ca crestini ortodocsi rasariteni, vorbind romaneste si o limba romanica orientala. Romania este membra a Natiunilor Unite, a Uniunii Europene, a NATO, a Consiliului Europei, a OCEMN si a OMC.
Romania deriva din numele local pentru romana care la randul sau deriva din latinescul romanus adica –roman sau al Romei. Acest etnonim pentru romani este atestat pentru prima data in secolul al XVI-lea de umanistii italieni care calatoreau in Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Cel mai vechi document cunoscut scris in limba romana este o scrisoare din 1521 cunoscuta sub numele de –Scrisoarea lui Neacsu de la Campulung, se remarca prin includerea primei aparitii documentate a romanilor intr-un nume de tara: Tara Romaneasca este recunoscuta sub numele de Teara Romaneasca.
Ramasitele umane gasite in Pestera cu Oase radiocarbon dateaza de circa 40000 de ani si reprezinta cel mai vechi Homo sapiens cunoscut din Europa. Agricultura neolitica s-a raspandit dupa sosirea unui grup mixt de oameni din Tesalia in mileniul al VI-lea i.Hr. Sapaturile din apropierea unui izvor sarat de la Lunca au adus cele mai timpurii dovezi pentru exploatarea sarii in Europa, aici a inceput productia de sare intre mileniul al V-lea si al IV-lea i.Hr. Primele asezari permanente s-au dezvoltat in proto-orase care erau mai mari de 320 de hectare. Cultura Cucuteni-Trypillia cea mai cunoscuta cultura arheologica a vechii Europe a inflorit in Muntenia, sud-estul Transilvaniei si nord-estul Moldovei in mileniul III i.Hr. Primele asezari fortificate au aparut in jurul anului 1800 i.Hr. aratand caracterul militant al societatilor din epoca bronzului.
Coloniile grecesti stabilite pe coasta Marii Negre in secolul al VII-lea i.Hr. au devenit centre importante de comert cu triburile locale. Printre popoarele autohtone, Herodot a enumerat getii din regiunea Dunarii de Jos, Agathyrsii din Transilvania si Syginnae din campiile de-a lungul raului Tisa la inceputul secolului al V-lea i.Hr. Secole mai tarziu Strabon i-a asociat pe geti cu dacii care au dominat tinuturile de-a lungul sudului Muntilor Carpati in secolul I i.Hr. Burebista a fost primul conducator dac care a unit triburile locale. De asemenea a cucerit coloniile grecesti din Dobrogea si popoarele invecinate pana la Dunarea de Mijloc si Muntii Balcani intre anii 55 si 44 i.Hr. Dupa ce Burebista a fost ucis in 44 i.Hr. regatul sau sa prabusit.