Îndoielile pe care le-a avut poporul Hong Kongului pe parcursul acestui deceniu şi jumătate scurs de la retrocedare s-au transformat în panică după 4 iunie 1989, când trupele Armatei Populare de Eliberare au masacrat demonstranţii pentru democrație în Piaţa Tiananmen din Beijing. Dar de-atunci a trecut multă vreme. Pe parcursul negocierilor ulterioare, uneori extrem de detaliate, care au avut loc între britanici şi chinezi cu privire la viitorul Hong Kongului, încrederea a reapărut.
În cele din urmă, transferul sub suveranitate chineză - deși a întâmpinat câteva momente dificile - s-a înfăptuit remarcabil de lin. Hong Kongul există în prezent sub drapel chinez, drept Regiunea Administrativă Specială, sau RAS. În cadrul conceptului ,,o singură ţară, două sisteme" dictat de fostul lider al Chinei, Deng Xiaoping (1904-1997), s-a garantat o semiautonomie pentru o perioadă de 50 de ani după retrocedarea de la 1 iulie 1997.
Hong Kong se mișcă însă cu un dinamism atât de năvalnic încât chiar și cele mai dramatice evenimente sunt date deoparte, dacă nu cumva uitate de-a dreptul. Este o epocă nouă, cu un stăpân nou, dar lucrurile au rămas în esenţă la fel. Oamenii îşi văd de treburile şi de plăcerile lor, cu o energie frenetică, rar întâlnită în alte părți. Și când înghesui mai mult de şapte milioane de oameni pe doar 300 km², obţii o metropolă înțesată, fremătătoare, zgomotoasă și energică, aflată într-o grabă teribilă.
Chiar şi după standardele altor orașe asiatice, unde străzile pline de frenezie fac parte din cultură, numărul total al locuitorilor Hong Kongului este uluitor. Se găsesc pretutindeni, atât ziua, cât și noaptea, făcând cumpărături, muncind, mâncând, mergând, vorbind foarte tare. Dar zgomotul şi mulţimea nu îl tulbură pe cantonezul gregar, ci îl delectează, cu toate ca multor vizitatori le este greu să facă faţă.
Întâlnirea Orientului cu Occidentul
Hong Kongul întâmpină Orientul și Occidentul cu dibăcie. Din afară pare extrem de occidentalizat, cu un aeroport ultramodem, zgârie-norii strălucitori din Centru, transport public modem şi eficient, străzi curate, parcuri umbroase bine întreţinute, oameni de afaceri în costume elegante, femei moderne îmbrăcate în ultimele creaţii ale designerilor și magazine aglomerate, înţesate cu orice fel de articole noi.
În mod ironic, sub guvernare britanică, Hong Kongul a devenit cel mai chinezesc dintre oraşele chineze. În vreme ce Gărziile Roșii ale lui Mao Zedong se dispensau de tradiţii, festivaluri, obiceiuri şi credinţe pe continent în cursul Revoluţiei Culturale din anii '60 şi '70, Hong Kongul rămânea în mare parte neatins.
În prezent, pe străzile părăginite din vecinătatea cartierului Central, rânduri-rânduri de negustori de plante etalează ingrediente precum glandă de şarpe, pulbere de perle, piei de șopârlă și coarne de cerb. În atelierele făbricuțelor, artizanii chinezi confecţionează plăcuțe de mah-jongg, timbre seci (sigilii), bețișoare chinezeşti decorate şi sicrie. În alte locuri, negustorii folosesc abacul ca să calculeze chitanţe pentru o varietate uimitoare de orez şi ceai. Măcelarii tranşează carnea de porc, în timp ce bătrânelele se tocmesc zgomotos în pieţele de pește. În incinta numeroaselor temple greu de descris, înghesuite între blocuri-turn înalte, credincioşii ard bețișoare parfumate și aduc fructe drept ofrandă pentru zeii taoisti, înainte de a cere sfatul ghicitorilor în liniile palmei şi ale feței. În Parcul Victoria, cea mai întinsă zonă verde a Insulei Hong Kong, sute de oameni se adună laolaltă când se crapă de ziuă pentru a practica artele marţiale chineze tai chi.
În Hong Kong, Orientul nu intră în conflict cu Occidentul, cum se întâmplă în alte oraşe asiatice, unde se consideră că civilizaţia occidentală subminează credinţele tradiţionale. Mai degrabă se integrează ca în nicio altă parte. Aici nu este un lucru neobişnuit ca un om de afaceri de succes, acționând conform standardelor occidentale, fără scrupule, să angajeze un maestru feng shui (geomant), ca să îi aranjeze biroul într-un design care să îi aducă prosperitate în afaceri, sau bătrâne, pentru a aduce la temple ofrande menite să determine creșterea la Bursă a valorii acţiunilor sale.
Această fructuoasă sinergie între Orient și Occident, alături de moştenirea unui trecut colonial încă vizibil dau naştere în mare parte farmecului Hong Kongului. Aici, mulțumită hotărârii tenace de a menţine tradiţia şi acceptării cu uşurinţă a culturii occidentale, descoperirea Orientului nici că ar putea fi mai uşoară.
Oaspeții Hong Kongului
Între primele opriri ar trebui să se găsească Vârful Victoria, nu numai pentru panorama extraordinară, ci și pentru a avea o perspectivă asupra Hong Kongului. De la aceste înălţimi semete, teritoriul se întinde la picioarele tale. O panorama remarcabilă se desfăşoară în faţa ochilor de la versanţii împăduriți până la zgârie-norii din Central şi din Wan Chai, deasupra aglomeratului Port Victoria, cuprinzând dealurile din Noile Teritorii. Fă o plimbare pe Vârf, pentru a admira dealurile înverzite, văile adânci și linia întortocheată a coastei, crestată de golfurile și plajele sudului Insulei Hong Kong. După ce ai văzut întregul Hong Kong desfășurat în faţa ochilor tăi, este momentul să începi să explorezi.
Această densitate, alături de un transport public excepţional, o abundenţă de taxiuri ieftine şi străzi cu criminalitate redusă fac ca teritoriul să fie foarte primitor. Multe zone ale Hong Kongului pot fi descoperite străbătându-le pe jos, mai cu seamă zona nordică a insulei.
Unul dintre marile delicii ale orașului este să rătăcești în labirintul de străzi şi alei lăturalnice dintre cartierul vestic şi Wan Chai din sudul Insulei Hong Kong, precum şi dintre Yau Ma Tai şi Mong Kok din Kowloon. Aici, viaţa de stradă se găseşte la cele mai înalte cote: o mulţime necontrolată revărsându-se pe trotuare, neguţători stradali vânzând pulpe de pui, chiftele de peşte şi frigărui de sepie, deasupra - firme ţipătoare de neon şi, pe fiecare stradă, prăvălioare de toate soiurile vânzând bunuri exotice şi misterioase, de la remedii naturiste la variate obiecte de cult.
Aceasta pare să fie o lume aflată la polul opus de sofisticatul, opulentul Central, unde zgârie-norii găzduiesc afaceriștii care fac cărțile, iar mallurile sunt pline de haine purtând semnătura unor designeri vestiți în zona recâștigată dintre Portul Victoria şi Vârful Victoria. Dar, în unele cazuri, doar câteva străzi despart agitaţia străzilor lăturalnice de zonele în care bunăstarea materială a Hong Kongului este afişată fără rușine.
Un zid de clădiri înalte parcurge aproape întreaga lungime a coridorului Insulei Hong Kong, dar, deasupra vârfurilor care merg de-a lungul insulei până în zona sa sudică, lucrurile stau cu totul altfel. Sate cuibărite în linia golfurilor cu plaje neatinse și înconjurate de dealuri împădurite care străbat versanţii oferă o panoramă spectaculoasă a vieţii de ţară şi dincolo de Marea Chinei de Sud. Nu e de mirare că zona nordică a Insulei Hong Kong este locul pe care oamenii înstăriți ai Hong Kongului l-au ales să îşi construiască vilele.
Metroul - sau MTR (Massive Transit Railway - Căile ferate de transport public) - aleargă sub Portul Victoria în trei locuri diferite, făcând astfel mai usor accesul spre Kowloon.
Dacă însă nu te grăbeşti prea tare, ia minunatul feribot Star Ferry pentru excursii scurte de-a lungul portului şi profită de panorama pe care o oferă linia orizontului cartierului Central şi fundalul Vârfului Victoria Star Ferry transportă vizitatorii în cartierul turistic Tsim Sha Tsui, o zonă exuberantă cu hoteluri, baruri, restaurante și un număr incredibil de magazine de desfacere cu amănuntul se înşiră pe străzi, în pasaje comerciale şi în centre comerciale ridicate pe mai multe niveluri.
Ceea ce surprinde mulţi vizitatori este mărimea spaţiului atribuită parcurilor naţionale - sau parcurile ţării, cum sunt ele denumite în Hong Kong-, circa 40 la sută din Noile Teritorii. Caracterizat de vârfurile ascuțite întrerupte de văi împădurite şi de apele scânteietoare ale zonelor de coastă, aceste parcuri naţionale sunt traversate de mii de poteci de drumeție foarte bine marcate și întreținute. Rezervă o zi pentru o excursie în Noile Teritorii - dacă nu pentru drumeție, măcar pentru a savura aerul curat și liniştea, iar atmosfera mai puţin frenetică a Peninsulei Sai Kung din estul Noilor Teritorii este, de asemenea, recomandată.
Petrece o zi sau două explorând insulele îndepărtate; Hong Kong are 234 de insule, cele mai multe dintre acestea fiind nelocuite. La cele mai importante dintre ele se poate ajunge ușor cu feribotul din cartierul Central, această plimbare cu feribotul este un deliciu în sine. Două dintre cele mai accesibile insule sunt Lantau - cea mai mare a Hong Kongului -, iar cea mai mică şi mai rurală, Lamma.