Meditaţia - această tehnică inspirată din budism, care continuă să seducă Occidentul, poate fi ea aplicată în practicile medicale contemporane? A atrage atenţia asupra sa, asupra propriilor sentimente, senzaţii, emoţii şi idei, fără a fi judecat de alte persoane, iată terapia cognitivă bazată pe meditaţii, împuternicite să restarteze conştiinţa şi să elibereze sufletele de barierele psihologice ale indivizilor. La nivel organizațional, la începutul şedinţei se plasează câte un scaun pentru fiecare participant, sub formă de cerc, astfel încât să fie asigurat contactul vizual și emoțional, iar persoanele să poată discuta despre experienţele lor. În meditație, ca mijloc de reflectare adâncă, autocunoaștere și exprimare, formarea unui grup de mai puțin de 20 de persoane va condiționa stabilirea mediului psihologic favorabil pentru vindecare.
Interesul pentru psihiatrie? El se manifestă ca un supliment în terapia cognitiv-comportamentală, urmată de pacienţi, pentru a trata depresia, a preveni ruminaţiile şi recidivele. Numită și meditația mindfulness, acest aspect al psihoterapiei tradiționale se bazează pe starea de conștiință plină asupra propriei existențe și trăirea momentului prezent cu întreaga ființă.
Gândurile ne afectează, în mod deosebit, emoțiile și comportamentele. Excesul de reflecții, avalanșele de idei și surplusul de emoții, uneori, poate da startul unui stres cronic pe care persoana poate sa nu-l conștientizeze. Ea simte o stare de disconfort, iritabilitate, oboseală, dar nu reușește să controleze și să îndepărteze aceste trăiri. Meditația mindfulness ajută pacienții să se dezobișnuiască de reacția automată la gânduri, sentimente și evenimente și declanșarea imediată a unui proces de frământare interioară. Ea tinde nu doar să reducă gândurile, dar și să modifice procesul gândirii.
Cu întregul corp și suflet, persoana care meditează trebuie să accepte fiecare eveniment într-o manieră necritică și obiectivă. Iată concluzia lui Jon Kabat-Zinn, autorul programului “Reducerea stresului bazată pe meditația mindfulness”, destinat pacienților care suferă de dureri cronice, hipertensiune, boli cardio-vasculare, cancer sau maladii la nivel psihologic.
Meditația este obiectul de studiu pentru oamenii de știință, care urmăresc scopul de a cerceta modificările corpului uman cauzate de practicarea acestui gen de activitate. Stresul, anxietatea și depresia sunt, în efect, factori care favorizează apariția maladiei Alzheimer, iar meditația s-a dovedit a fi una din activitățile care ar putea să reducă incidența bolii în societatea actuală. Ei caută, de asemenea, remedii pentru a favoriza îmbătrânirea sănătoasă a corpului.
Un consorțiu internațional “Silver Santé Study”, întrunind echipe de cercetători francezi, britanici, belgieni, germani, elvețieni și spanioli, finanțați cu 7 milioane de euro de către Uniunea Europeană, vizează, în aceeași măsură, studiul influenței meditației sau a învățării unei limbi străine asupra vârstei biologice a persoanelor.
Unele studii preconizate pentru anul curent vor permite de a evolua impactul meditației asupra dezvoltării suprafețelor ariilor cerebrale care regresează odată cu înaintarea în vârstă, de a analiza aptitudinile de cunoaștere și de a testa memoria persoanelor care o practică.
În februarie 2018, 150 de persoane sănătoase, în vârstă de 65 ani și mai mult, vor fi recrutate pentru acest studiu conceput să explice dacă activitățile pe care le practicăm zilnic sunt capabile să încetinească îmbătrânirea și să amelioreze starea de sănătate a persoanelor în etate. Astfel, cele 150 de persoane vor fi repartizate în 3 grupuri și vor practica timp de 18 luni diferite tipuri de activitate: unul va realiza exerciții de meditație zilnic, persoanele în etate din al doilea grup vor învăța engleza, iar cei din al treilea nu vor fi implicați în nici un gen de activitate. Ulterior, vor fi analizate suprafețele ariilor cerebrale care tind să diminueze odată cu înaintarea în vârstă. Examenele medicale și biologice vor fi completate de realizarea unui chestionar, permițând aprecierea calității somnului, starea emoțională și cognitivă a participanților.
Dar înainte de sărbători și a lansa tunuri de confetti în cinstea noilor descoperiri, nu ne rămâne decât să așteptăm declararea rezultatelor și estimarea aplicabilității metodei în tratarea sau prevenirea bolilor cauzate de trăiri psihologice profunde. Dacă sunteți totuși curioși, puteți testa pe propria piele magia psihoterapiei cognitiv-comportamentale. Veți avea nevoie de un covoraș, o poziție turcească și liniște. Dați startul gândurilor, acceptați să pătrundă în conștiința voastră, dar nu le permiteți să vă cucerească. Priviți-le detașat, distant ca pe niște lucruri efemere. Astfel vă veți învăța cum să reacționați corect la diversitatea gândurilor pentru a le accepta, ci nu pentru a suferi din cauza lor.