O vorba din strabuni spune ca “O raceala netratata dureaza o saptamana, pe cand o raceala tratata dureaza numai sapte zile”. De aici tragem concluzia ca uneori nu trebuie sa ne grabim sa luam un pumn de pastile, deoarece ritmul vindecarii poate fi acelasi, cu tratament medicamentos sau cu tratament naturist.
Si pentru ca suntem in plin sezon de nas infundat, stranut, tuse, raceala si gripa venim cu citeva curiozitati si remedii pentru a trece mai usor peste aceste probleme cu care ne confruntam cel mai des in anotimpul rece.
O persona adulta obisnuita raceste cam de doua-cinci ori pe parcursul unui an, pe cind copii sunt mai predispusi la virusuri si pot raci pina la zece ori pe an. Sistemul imunitar al copiilor fiind inca neadaptat la conditiile meteorologice si la toti factorii nocivi ce ne inconjoara este mult mai sensibil la virusuri. Procesul de vindecare a unei raceli dureaza de cele mai multe ori intre patru si sapte zile.
De cele mai multe ori medicamentele din farmacii doar amelioreaza simptomele, insa nu lupta direct cu virusul si nici nu ajuta organismal sa elimine infectia. Pentru a grabi procesul de vindecare cel mai bun ajutor organismului tau va fi alimentatia sanatoasa bogata in vitamine si nutrienti, hidratarea, odihna si relaxarea.
In continuare va oferim citeva remedii la care puteti apela:
- Hidratarea organismului - se ve bea cit mai des ceai fierbinte, indulcit cu miere si multa lamaie, zmeura, coacaza, care contin vitamina C.
- Alimentatia sanatoasa – consumati supa, ciorba, fucte si legume in stare cruda, oua, branza, lactate. Evitati prajelile, preparatele grele si carnea tocata, mezelurile digestia acestora va consuma prea mula energie, energie pe care ar trebui sa o folositi pentru sustinerea sistemului imunitar.
- Baia relaxanta - faceti o baie lunga si fierbinte, temperatura inalta creste imunitatea organismului. Puteti folosi in apa sare de mare, uleiuri esentiale.
- Inhalatiile cu aburi – puneti intr-un bol apa fierbinte in care puteti adauga ulei de eucalipt sau infuzie din plante, puneti un prosop pe cap si inhalati aburul, acesta va reduce inflamatia sinusurilor, curata nasul si reduce disconfortul.
- Nu plecati la serviciu – puteti lua citeva zile libere de la locul de munca, veti reduce astfel riscul de a infecta colegii, dar si va veti odini, stresul reduce rezistenta corpului la infectii.
- Dormiti cat mai mult - eventual cu o perna in plus, pentru a respira mai bine si nu vi se va mai infunda nasul in timp ce dormiti.
Nu uitati ca este mai usor de prevenit decit de tratat!
P.S. Acestea sunt doar niste recomandari, in cazuri mai grave adresati-va la medic!
Dumnevoastra la ce metode apelati atunci cind sunteti raciti? Lasati in comentarii remedii utile.