Stranutul reprezinta un act reflex declansat de excitatia receptorilor de la nivelul nasului si consta intr-o expiratie fortata cu glota inchisa (glota – membrana care acopera laringele), cand stranutam, aerul este eliminat din plămani cu o viteza uriasa.
Stranutul este caracterizat prin expulzarea convulsiva a aerului din plamani prin gura si nas, de obicei, cauzate de particule straine care irita mucoasa nazala, ajuta la mentinerea corpului sanatos, fiind o parte importanta a sistemului imunitar.
Ne-am obisnuit sa asociem stranuturile cu o raceala, fie ca este vorba de o viroza banala, o gripa sau o infectie bacteriana, acestea fiind simptome clasice prezente in aceste boli. In acelasi timp nu trebuie sa uitam ca si alergia la anumite substante precum polenurile, sporii de mucegaiuri, matreata sau saliva animalelor de companie sau acarienii din praful de casa poate declansa o inflamatie puternica a mucoaselor respiratorii producand obstructie nazala, cu aparitia secretiilor nazale apoase abundente, a mancarimilor de nas si mai ales a salvelor de stranuturi.
Stranutul protejeaza corpul prin eliminarea virusilor si bacteriilor din nas, fiind un act reflex. Cand ceva iti intra in nas sau acesta simte un corp strain se declanseaza centrul stranutului din creier, situat in trunchiul cerebral inferior. Semnalele sunt trimise rapid aproape de gat, ochii si gura. Apoi, muschii pieptului se contracta puternic, iar muschii gatului se relaxeze rapid. Drept urmare, aerul, impreuna cu saliva si mucusul ce contine particule straine sau iritante, sunt fortate sa iasa din gura si nas, avand loc stranutul, curatand astfel cavitatea nazala.
Acesta are loc in cinci etape: plamanii acumuleaza cat mai mult aer printr-o inspirare profunda, ochii se inchid datorită unui reflex, glota se blocheaza pentru moment, diafragma se ingusteaza, iar presiunea interioara a corpului creste brusc si, in final, coardele vocale scot un sunet specific insotit de o expirare brusca, puternica si exploziva.
Stranutul este rapid, eliminind aerul, saliva si corpuri straine cu o viteză de mnim 160 kilometri. Totodata, un stranut elimina in aer in jur de 100.000 de germeni, de aceea este recomandat ca persoanele bolnave sa stranute in batista.
Stranutul poate fi provocat de expunerea la soare, de aerul umed sau rece, de alergii, de inspirarea gazelor toxice sau a fumului si a prafului, de infectii virale sau de depunerile pe caile respiratorii cauzate de boli respiratorii.
Exista anumite momente in care un stranut nu poate face o impresie tocmai buna despre noi, insa este dovedit faptul ca acest reflex automat nu ar trebui sa fie suprimat, deoarece riscam, prin cresterea brusca a presiunii, sa avem ulterior diverse probleme cu urechile, sa declansam hernierea unor organe sau sa producem mici leziuni ale vaselor de sange, mai ales de la nivelul mucoaselor nazale sau conjunctivale.
Putem incerca, dar de cele mai multe ori fara reusite sa prevenim stranutul utilizand metode mai putin stiintifice cum ar fi: un expir prelungit, oprirea pentru cateva secunde a respiratiei, lipirea varfului limbii de cerul gurii sau ciupirea varfului nasului. Reducerea reala a frecventei stranuturilor necesita reducerea contactului organismului cu iritantii sau alergenii respiratori. Inlaturarea prafului printr-o curatenie adecvata, dotarea sitemelor de ventilatie cu filtre speciale, utilizarea dispozitivelor de filtrare si umidifiere a aerului, evitarea expunerii in zonele poluate, industriale sau agricole sunt cateva dintre masurile generale care a fi indicate.
Stiati ca unele femei stranuta puternic doar pentru ca si-au smuls sprincenele, iar unii barbati pot avea aceasta reactie dupa o partida de amor? Ei bine, cauzele stranutului sunt atat de diverse, incat a fost multa vreme o sursa buna pentru povesti si superstitii.
Stranutul avea o conotatie negativa in vremurile vechi
Pe vremuri, oamenii credeau ca inima se opreste cand stranuti, de aceea s-a raspandit pe la noi urarea 'Sa traiesti!' Unii credeau ca stranutul este un semn ca te pandeste ceva rau, o boala grea sau chiar moartea si asociau uneori stranutul cu prezenia invizibila a unei vrajitoare.
Cumva, oamenii intuiau ca stranutul este strans legat de sanatatea organismului si de sistemul lui de aparare, asa ca s-a incetatenit destul de repede urarea 'Sanatate!' pe care o folosim si azi cand cineva stranuta.
Stranutul si barfele de prost gust
Credinta populara conform careia, daca stranuti, inseamna ca cineva te barfeste, pare sa fie originara din Asia. Si noi avem aceasta superstitie, dar este legata de sughit. In Asia se mai spune ca, daca stranuti apasat de cateva ori la rand, cineva te barfeste, te vorbeste de rau, te critica si iti face numele de ocara.
Surse:
https://www.educatie-alergii.ro/cum-putem-tine-stranutul-sub-control/
https://www.libertateapentrufemei.ro/articol/stranutul-intre-medicina-si-superstitii-de-ce-este-bine-sa-urezi-imediat-sanatate-203281