Civilizatia chineza este una dintre cele mai vechi din lume. Potrivit cercetatorilor, aceasta atinge varsta de peste 5000 de ani, iar unele surse istorice sustin ca civilizatia are aproximativ 3500 de ani.
Pe piata este greu sa gasesti un produs fara renumita eticheta “Made in China”. Aproape toate bunurile utilizate in viata cotidiana sunt produse acolo. In China si forta de munca este mai ieftina, iar chinezii pot inventa lucruri pe care alte natiuni nu reusesc.
Iata cateva din lucrurile inventate in China, care au schimbat lumea:
Hartia
Prima mare inventie a Chinei Antice este hartia. Conform analelor chineze, hartia a fost inventata de catre eunucul dinastiei Han - Cai Lun, in anul 105 e.n.
Pana la aparitia hartiei, chinezii utilizau fasii de bambus, suluri de matase, tablite de lemn si lut. Insa cele mai vechi texte chineze au fost inregistrate pe carapacele de broasca testoasa. Acestea dateaza din mileniul II i.Hr.
Praful de pusca
Praful de pusca a fost inventat in China in secolul al X-lea.
Armele cu praf de pusca au fost utilizate pentru prima data in luptele din 1132. O astfel de arma prezenta un tub lung de bambus, in care se punea praful de pusca si se aprindea. Cu aceasta “arma” se provocau arsuri grave inamicului.
Un secol mai tarziu, in 1259, a fost inventat pistolul cu gloante - un tub de bambus, in care se plasa praf de pusca si un glonte.
Pe langa activitati militare, praful de pusca era foate intrebuintat in viata de zi cu zi. Se considera cel mai bun dezinfectant in tratamentul ulcerelor si ranilor, in timpul epidemiilor si pandemiilor, dar si in lupta cu insectele daunatoare.
Hartia igienica
Da, chinezii sunt cei mai buni mastri cand este vorba de hartie igienica. Au fost primii care au inventat hartia, dar si primii care au utilizat hartia in scopuri igienice.
Prima mentiune a hartiei igienice dateaza din anul 589 d.Hr, cand filosoful chinez Yan Zhitui, a recomandat insistent sa nu fie utilizata in scopuri de igiena - scrieri cu citate si nume de intelepti ai vremurilor.
In secolul al IX-lea, un calator arab care vizitat China, scria: “Chinezilor nu le pasa de curatenie, nu se spala cu apa, doar se sterg cu hartie”.
Intr-o inregistrare din anul 1393 se mentioneaza ca 720.000 de coli de hartie igienica se produceau pentru curtea imperiala.
In Europa, hartia igienica a parut in secolul XIV-lea, odata cu intoarcerea din China a comerciantului si calatorului Marco Polo.
Furculita
Inventia furculitelor este adesea atribuita Curtii Bizantine din secolul al XI-lea. Insa si la aceasta inventie, China este cu mult inaintea Europei. Descoperirile arheologice facute in provincia Gansu, dar si alte regiuni ale Chinei, demonstreaza ca primele furculite osoase apartineau culturii Qijia (2400 - 1900 i.Hr) si dinastiei Shang (1600-1050 i.Hr). Evident, “instrumentele” au fost accesibile doar dinastiilor conducatoare, nu si unor simpli muritori.
Busola
Una dintre cele mai mari inventii ale omenirii este busola. Aceasta a facut o adevarata revolutie in istoria navigatiei. Busola a fost primul dispozitiv care a permis marinarilor sa paraseasca tarmul marii. Numeroase cercetari demonstreaza ca primul prototip al busolei a aparut in timpul dinastiei Han (202 i.Hr - 220 d.Hr), cand chinezii au inceput sa foloseasca minereul magnetic (minereu de fier).
Busola antica avea forma unei linguri cu maner subtire si era confectionata din magnetita. Utilizarea busolei pentru navigatie a fost propusa pentru prima data de Zhu Yu in tratatul chinezesc “Cina de discutii din Ningzhou”.
Ventilatorul
In epoca dinastiei Han, ai carei conducatori au incurajat dezvoltarea artei si tehnologiei, a aparut si primul ventilator. A fost inventat de Dean Huang. Acesta a proiectat un ventilator rotativ, confectionat din 7 roti cu o lungime de 3 m fiecare. Aparatul functiona doar in modul manual.
Ulterior, acest “miracol al tehnologiei” a racorit o sala speciala a Palatului Imperial din epoca Tang (618 - 907). Evident, doar imparatul si apropiatii se puteau bucura de acest privilegiu in verile toride.
Cartea de vizita
Primele carti de vizita, diferite de cele din prezent, de asemenea au aparut in China Antica. Acestea dateaza din secolele II-III i.Hr. Oficialii chinezi erau obligati sa poarte cartile din lemn si bambus, pe care era indicat numele si functia. Totodata, aceastea erau folosite si la inmormantari, in cazul dat fiind indicate numele si statutul defunctului.
Matasea chinezeasca
Multe secole la rand, tarile occidentale stiau ca China este cel mai bun producator de matase. Inca din antichitate, chinezii aveau secretele realizarii unui material de calitate. Xi Lin, sotia imparatului Huang Di, invata femeile chineze cum sa creasca viermi de matase, sa prelucreze matasea si sa faca tesaturi din firele rezultate.
Bancnotele
Si banii din hartie vin din China. Bancnotele au fost inventate in secolul al VII-lea pentru a usura buzunarele comerciantilor care erau nevoiti sa poarte monede de cupru, care erau prea grele.
Pe langa aceste inventii care au schimbat lumea, chinezii au oferit si alte bunuri: betisoarele pentru mancare, ceaiul, consumul de sare, branza tofu, bauturile fermentate, lacul, periuta de dinti, zmeul zburator, portelanul si multe altele...